Moda na slow food, eko i unikalne smaki sprawiła, że coraz więcej osób robi własne wino. Po pierwszych próbach często okazuje się, że uzyskanie naprawdę smacznego trunku nie jest takie proste. Wchodząc na kolejny etap wtajemniczenia, pasjonaci zdobywają wiedzę m.in. o klarowaniu wina domowego.

Kiedyś znalezienie w sklepie butelki dobrego wina było marzeniem. Dziś półki są pełne napojów z całego świata i coraz więcej osób marzy raczej o własnym winie dereniowym, pigwowym czy aroniowym. Te smaki nie są dostępne w sklepie i może dlatego domowe robienie wina to obecnie obok piwowarstwa hit. Klarowanie wina domowego nie jest trudne, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.

Po co filtrować wino domowe?

Mętne wino z osadem na dnie nie wygląda zbyt apetycznie. Klarowanie wina domowego ma jednak na celu nie tylko poprawę walorów estetycznych. Osadzające się na dnie resztki drożdży i owoców z czasem mogą się rozkładać. Jeśli wino stoi na półce długo, to w końcu właśnie przez osad zacznie się psuć. Takie wino nie pachnie dobrze i jest po prostu niesmaczne.

2_poznaj-prosta-recepture-na-stworzenie-domowego-wina

Najprostszy sposób na klarowanie wina domowego wiąże się z czasem. Gdy minie kilka tygodni od zakończenia fermentacji, resztki których chcemy się pozbyć, osiądą na dnie. Można wtedy za pomocą gumowego wężyka ostrożnie przelewać wino znad osadu do nowego naczynia. Jeśli umieścisz je niżej, niż pierwszą butlę, będzie Ci łatwiej.

Szybkie klarowanie wina domowego

Mimo wszystko ta metoda klarowania wina domowego wymaga nie tylko czasu, ale też sporej ilości wolnego miejsca i zręczności. Wystarczy nieostrożny ruch, by wzruszyć osad lub rozlać wino. Poza tym może się okazać, że proces trzeba powtarzać kilkukrotnie i dopiero końcowe wino będzie wyglądało klarownie. W uzyskaniu idealnego efektu pomocne może być przelanie napoju przez filtr do kawy.

Istnieją też szybsze sposoby, które pozwalają na klarowanie wina domowego – wyklaruj wino jak specjalista! Najszybsze z nich działają już w ciągu doby. Do nastawu można dodać szczyptę żelatyny, która pomoże ściąć mętne resztki po fermentacji i łatwo je zebrać. Inna metoda, działająca jeśli zmętnienie powstało przez resztki owoców, to węgiel aktywny, który szybko je rozłoży. Wystarczy łyżeczka rozpuszczona w szklance nastawu na dużą butlę wina. Najlepiej, jeśli można wcześniej przeprowadzić operację na mniejszej partii trunku. Pozwoli to ocenić, czy i jak dodatek wpłynie na smak. Po kilku tygodniach można wino przefiltrować, by usunąć resztki.

3_poznaj-prosta-recepture-na-stworzenie-domowego-wina

Klarowanie domowe białego wina

Do białych i różowych win polecany jest bentonit sodowo-potasowy. Czerwone może odbarwiać. Działa na podobnej zasadzie jak węgiel aktywny. Efekty widać po kilku dniach lub nawet tygodniach, zależnie od stopnia „zabrudzenia” wina. Najszybszym sposobem, który pozwala wyklarować wino domowe już w dobę, są środki klarujące. Wystarczy zgodnie z instrukcją wsypać je do wina z saszetki. To ekspresowy sposób, świetny gdy chcemy poczęstować winem gości. Pozostałe metody stosuje się raczej ze względu na ich niską cenę, bo środki klarujące mogłyby być za drogie tam, gdzie produkuje się dużo wina.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ