Naturalne probiotyki to niesamowicie istotny element diety współczesnego człowieka. Wysokoprzetworzone jedzenie, które większość z nas jada co najmniej kilka razy w tygodniu, wpływa wyjątkowo niekorzystnie na nasz układ pokarmowy. „Jesteś tym, co jesz” – mawia stare porzekadło. To jednak nie wszystko. Pokarm, który spożywamy, musi być odpowiednio strawiony i przyswojony przez nasz układ pokarmowy. Sprawność zespołu narządów odpowiedzialnych za trawienie i asymilację pokarmu to podstawa zdrowego trybu życia. Żołądek, wątroba oraz jelita nie są w stanie prawidłowo radzić sobie z treścią pokarmową bez odpowiedniej liczby przyjaznych bakterii. Probiotyki są substancjami, które w naturalny dla naszego organizmu sposób regulują populację bakterii flory jelitowej.

Przyjazne bakterie – fabryka cennych witamin i związków niezbędnych dla ludzkiego ciała

Komensalizm (inaczej współbiesiadnictwo) to biologiczna relacja współistnienia form życia, w której wszystkie strony spożywają pokarm z jednego źródła bez międzygatunkowych konfliktów i agresji. Bakterie flory jelitowej żyjące w naszym ciele nie tylko pomagają nam trawić pokarm, który bez ich pomocy nie uwolniłby swych wartości odżywczych. Nasza relacja z nimi to nie tylko komensalizm – to ścisła symbioza, bez której człowiek szybko zapadłby w choroby i zakończył swój żywot z powodu niedożywienia. Niektóre związki (przede wszystkim witaminy K2 oraz D3) są ściśle związane z odpowiednią kondycją flory jelitowej. Flora jelitowa (bakterie jelita grubego) jest niezbędnym źródłem witaminy K2 obecnej w naszym ciele. Odgrywa ona niezwykle istotną rolę w gospodarce wapniowej oraz jest konieczna dla prawidłowego zachodzenia procesów krzepnięcia krwi.

Zdrowa flora jelitowa nie tylko produkuje witaminy, lecz także ich potrzebuje

Aby nasz układ pokarmowy w odpowiednim stopniu wchłaniał wszystkie substancje konieczne dla rozwoju i odbudowy tkanek, musimy nieco wspomóc naszych mikroskopijnych sojuszników w walce o zdrowie. Witamina D3 to jedna z najważniejszych substancji regulujących wchłanianie makroelementów (wapnia i fosforu). Są one odpowiednio wchłaniane dzięki jej synergicznemu działaniu ze zdrową florą jelitową wspomaganą przez probiotyki.

Bakterie są przyjazne wyłącznie, dopóki nie jest ich za dużo

Musimy pamiętać, iż mikroby współpracują z nami na zasadach określonych przez ich naturę. Bakterie obecne w naszych jelitach nie są w stanie komunikować się ze sobą i regulować swojej populację (jak ma to miejsce w przypadku bakterii tworzących kolonie). Bywa, iż w zbyt dużej liczbie nie tylko nie pomagają we wchłanianiu niezbędnych związków chemicznych, lecz dodatkowo nadmiernie eksploatują treść pokarmową i zaburzają przyswajanie tych substancji. Z pomocą przychodzi znana nam od dawna, występująca obficie w wielu owocach i warzywach witamina C. Lewoskrętna forma (izomer optyczny L) kwasu askorbinowego to jedyna biologicznie aktywna wersja tego życiodajnego związku. Wspomaga działanie naszego układu odpornościowego, którego jednym z najważniejszych zadań jest właśnie eliminacja nadliczbowych i wrogich nam organizmów jednokomórkowych. Witamina C lewoskrętna zapewnia nam nie tylko odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, lecz bierze także istotny udział w budowie i regeneracji tkanki łącznej, której głównym budulcem jest kolagen.

Zdrowa i jędrna skóra tylko ze zdrowym przyswajaniem pokarmów i witaminą C

Prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy ma za zadanie wchłaniać nie tylko witaminy, cukry i tłuszcze, lecz także rozkładać białka na czynniki pierwsze i przyswajać je w formie maleńkich cegiełek (aminokwasów). Gdy zostaną już zasymilowane przez nasz organizm, są ponownie odbudowywane w miejscu, gdzie występuje zapotrzebowanie. Odpowiednio przyswojony kolagen to nie tylko gwarancja zdrowej skóry, lecz także wytrzymałych i dobrze funkcjonujących stawów. Dzięki regularnemu zażywaniu suplementów, w których składzie występuje witamina C lewoskrętna i probiotyk, można zapewnić sobie prawidłową pracę układu pokarmowego przez cały dzień.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ