Żyjemy dziś w takich czasach, dla których eksport jest jednym z ważniejszych elementów. Naszym narodowym produktem eksportowym są smaczne produkty mleczarskie, tworzone w wielu polskich mleczarniach. Jako jeden, z nielicznych krajów, posiadamy bogatą tradycję serowarską, co zostało również zauważone w wielu innych krajach, które wręcz uwielbiają nasz mleczarski wyrób, jakim jest ser.

Tradycja sera korycińskiego od Szwajcarów

Z polską tradycją bardzo związany jest smaczny ser koryciński, który jest lokalną odmianą sera podpuszczkowego. Ten smaczny ser produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu, skąd pochodzi właśnie jego nazwa. W tradycyjnej technologii jego produkcji jako podpuszczkę wykorzystywano wysuszone i starte na proszek żołądki cielęce, co może nie sugeruje nam, że ser ten jest smaczny, jednak kiedy się go spróbuje, to każdy się przekona o jego doskonałych walorach smakowych.

Miejscowa legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, których zaciężne oddziały wojskowe, zaangażowane po polskiej stronie podczas potopu szwedzkiego brały udział w walkach na Podlasiu. Potem niektórzy ranni żołnierze kurowali się w folwarku Kumiała w okolicach Korycina i być może część z nich została w Polsce na stałe, przekazując tajemnice serowarstwa miejscowej ludności. Jaka by ta legenda nie była, ważne jest, że tradycja jest nadal podtrzymywana, dzięki czemu nie tylko miejscowa ludność, może cieszyć się smakiem wyśmienitego sera korycińskiego.

Produkcja sera korycińskiego dziś

Tradycja z pokolenia na pokolenie przekazywana jest innym, dzięki czemu wiemy, jak powstaje ser z Korycina. Współcześnie ser koryciński nazywany jest po prostu swojskim, przy czym produkowane są jego odmiany z dodatkami przypraw i ziół, a także czosnku. Ser formowany jest w spłaszczoną kulę o średnicy około trzydziestu centymetrów i masie około 3 kg; na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 25 litrów mleka.

Tradycyjnie przenoszono go w drewnianych formach i układano na wymłóconej cepem żytniej słomie w piwnicach, gdzie dojrzewał nawet wiele tygodni. Obecnie zamiast startych żołądków stosuje się podpuszczkę mleczarską, okres leżakowania także bywa znacznie krótszy. Smak sera korycińskiego zależy zarówno od ewentualnego zastosowania różnych ziół i naturalnych dodatków smakowych, jak i od czasu leżakowania, a nawet od pory roku, w której został wytworzony.

Zrzeszenie producentów sera

Produkcja sera korycińskiego bardzo mocno zagościła na Podlasiu, do tego stopnia, że w 2005 roku koryciński ser swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Takie podejście do tematu produkcji serów i tradycji sprawiło, że nasze polskie sery są cenione w innych krajach. Eksport odbywa się nie tylko na terenie Unii Europejskiej, ale także do odległych zakątków Ameryki i Azji.

Eksport serów polskich

Współczesna gospodarka mleczarska trochę zahamowała, ponieważ eksport naszych produktów mleczarskich do krajów UE trochę się zmniejszył. Nie wpłynęło to jednak na produkcję sera, który chętnie jest przyjmowany przez wiele krajów. Nasze sery docierają nawet do Wietnamu, który przecież nie słynie z serów, a jednak bardzo polubił nasze wytwory serowe. Nasze sery wędrują również do Czech, które obecnie są głównym odbiorcą naszych produktów mleczarskich. Oprócz krajów Unii Europejskiej również Rosja swego czasu przyjmowała duże ilości naszych serowych wyrobów. Od momentu nałożenia embargo, sytuacja trochę uległa zmianie, jednak Rosja nadal chętnie przyjmuje nasze sery.

Produkcja serów, czy też innych produktów mleczarskich, jest jednym z najważniejszych działów w naszym kraju. Jako Polacy, na potęgę produkujemy ser, który lubimy i który chętnie podajemy jako przystawki na różne okoliczności. Smak sera jest dla nas na tyle imponujący i ciekawy, że nie oszczędzamy na ten produkt, tylko wydajemy rocznie ogromne pieniądze, aby cieszyć się nietypowym smakiem tego mleczarskiego wyrobu. Wykorzystujemy go do wielu dań, dzięki czemu posiłki smakują nam zdecydowanie lepiej, ponieważ ser nadaje im niesamowity smak.

Naszym takim centrum serowarów jest Podhale, na którym powstaje ser z owczego mleka. Każdego roku, wielu turystów, nie tylko z Polski, udaje się w Tatry, aby zwiedzać i zasmakować oscypka, który jest tradycyjnym przysmakiem gór. Warto zapoznać się z tradycją, jaka obejmuje sery, tym bardziej że domowa produkcja serów nie tak dawno była powszechnym zjawiskiem, co w niektórych regionach jest odbudowywane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ