Zapewnienie odpowiednich proporcji żywieniowych nie zawsze należy do najłatwiejszych zadań, zwłaszcza jeśli mówimy tutaj o dziecku.

Pomimo że półki w lodówce uginają się pod ciężarem przeróżnego jedzenia, ciężko znaleźć tam odpowiednie produkty, które byłyby wartościowe dla dzieci. Przygotowanie zdrowego posiłku to podstawowe zadanie, jakie otrzymuje każdy rodzić, to właśnie dlatego należy wiedzieć, co można podać dziecku, a czego nie można, ponieważ złe odżywianie może wpłynąć na zmianę wagi, a nawet na niedobór wielu ważnych witamin i minerałów. Prowadzenie złego odżywiania przez długie lata może doprowadzić do sytuacji, w której dziecko, przestanie prawidłowo się rozwijać, dlatego problem związany z odpowiednim żywieniem i przygotowywaniem posiłków jest taki istotny. Przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na datę ważności wielu produktów. Nie wolno wykorzystywać produktów po terminie ważności, ponieważ są one skrajnie niebezpieczne, zwłaszcza dla dziecka. Takie artykuły spożywcze powinny się od razu znaleźć w koszu.

Nauczymy się planowania

Jeśli chcemy przygotowywać dla dziecka dobre obiady, to bardzo ważnym czynnikiem jest umiejętność dobrego planowania. Musimy mieć z góry ustalone, co robimy danego dnia, dzięki temu wszystkie potrzebne składniki będą się znajdować w naszej lodówce, a nam pozostanie jedynie odpowiednie przygotowania.

Kuchnia powinna być w pełni sterylna i bezpieczna, ponieważ tylko w takich warunkach dziecko może spożywać większość posiłków. Jeśli chcemy zadbać o dobre odżywianie, to należy pamiętać, że dziecko nie wolno podawać fast foodów oraz innego szybkiego jedzenia. Takie potrawy to tylko puste kilogramy, pozbawione zupełnie witamin i innych składników odżywczych wymaganych w procesie prawidłowego rozwoju. Dlatego nauczmy się kupować mądrze, po to, aby wszystkie produkty znajdujące się w lodówce dobrze wykorzystać.

Najważniejszy jest porządek

Jeśli faktycznie uda nam się w pełni wykorzystać możliwości przygotowania jedzenia z wyprzedzeniem, to faktycznie na tym zyskamy. Pamiętajmy jednak, że owoce niezależnie od ilości nie mogą stać zbyt długo w lodówce. Prawidłowo dziecko powinno spożyć truskawki, banany oraz inne owoce w ciągu 24 godzin od zakupu. Truskawki spożywane na świeżo nie tracą swojego koloru, wyglądu ani smaku, dzięki czemu mają w sobie wiele wartości odżywczych. Spożyte o wiele później straciłyby swoje naturalne właściwości. Owoce bardzo szybko się psują, a wtedy nadają się już jedynie do wyrzucenia. Matka dziecka zajmuje się kwestiami żywieniowymi i właśnie dlatego w kuchni potrzebny jest realizm.

Lepiej kupić mniej niż więcej, ponieważ czasem zbyt duża ilość wartościowych rzeczy może się okazać nie do zjedzenia. Dla wielu mam umiejętność utrzymania porządku w lodówce daje gwarancję, że znajdujące się tam rzeczy będą zawsze dobre dla dziecka.

Nie rezygnujmy z warzyw

Dzieci, nie przepadają za warzywami, ale nie wolno nam w żaden sposób z nich zrezygnować. Jeśli chcemy je dobrze wykorzystać, to powinniśmy zrobić pożywną zupę, która sprawdzi się na każdą porę roku.

Zwiększamy w ten sposób naturalną odporność dziecka, poprzez wykorzystanie wielu dobrych i pożywnych produktów. Naturalne warzywa, nie mają w sobie żadnej chemii i możemy je podawać dziecku bez obaw. Trzeba przyznać, że pod tym względem naturalne odżywianie jest najlepszą opcją, dla małego dziecka. Pamiętajmy, aby podczas przygotowywania posiłków nie być monotonnym, dziecko potrzebuje odmiany, tylko wtedy będzie spożywać ze smakiem nasze obiady czy śniadania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ