Czym są kwasy tłuszczowe omega-3 i dlaczego warto je spożywać?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których nie wytwarza on sam: EPA(Kwas eikozapentaenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy), ALA (kwas alfa-linolelowy). Wpływają one głównie na odporność, wzmacniają kości, wspomagają pracę serca, całego układu krwionośnego oraz nerwowego. Co powinniśmy wiedzieć o kwasach tłuszczowych omega-3? Dlaczego warto je spożywać?

Kwasy tłuszczowe omega-3

Jak już wiemy, omega-3 są to wielonienasycone tłuszcze, które zawierają w swojej budowie więcej niż jedno wiązanie podwójne. W kwasach tłuszczowych omega-3 znajdziemy pierwsze z tych wiązań przy trzecim, licząc od końca Ω (omega) cząsteczki, atomie węgla, co tłumaczy nazwę związku. W grupie kwasów tego typu znajdziemy:

  • Kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • Kwas α-linolenowy (ALA)

Co jest najlepszym źródłem kwasów omega? W jakim pożywieniu je znajdziemy?

Źródła kwasów omega-3 w pożywieniu

Źródła kwasów tłuszczowych omega-3 z pewnością są bardzo różnorodne. Znajdują się w wielu produktach, które warto włączyć do codziennej diety. Na jakie produkty spożywcze warto postawić? Źródła kwasów omega są obecne m.in. w rybach, algach i niektórych olejach roślinnych. Najwięcej omega-3 znajduje się także w tłustych morskich rybach, takich jak łososiu, makreli i śledziu. 

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć? Nienasycone kwasy tłuszczowe to składniki produktów typu siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie. Jeżeli zbyt rzadko sięgamy po ryby, warto regularnie suplementować kwasy omega-3. 

Do wyboru mamy więc wiele klasycznych źródeł tych ważnych substancji, ale warto pamiętać, że od niedawna dostępne są na rynku zupełnie nowe alternatywy, które nie były wcześniej wykorzystywane w żywieniu człowieka. Więcej informacji na temat tych właśnie źródeł znajdziemy na stronie calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze/.

Cenne właściwości zdrowotne 

Warto pamiętać, że nienasycone kwasy tłuszczowe mają bardzo pozytywny wpływ na układ nerwowy. Ich niedobory mogą niestety prowadzić do stanów lękowych i depresji. Plusem diety bogatej w kwasy omega-3 jest też wpływ na koncentrację i zdolność do zapamiętywania. Naukowcy wskazują, że omega-3 mogą chronić przed nowotworami i zapobiegać powstawaniu skrzepów i zatorów w żyłach oraz tętnicach. 

Pamiętajmy o tym, że kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają utrzymanie dobrego wzroku. Gdy dostarczamy naszemu organizmowi zbyt mało tych składników, z czasem możemy zacząć borykać się ze zwyrodnieniem plamki żółtej. Kolejna kwestia to wsparcie w walce z przewlekłymi chorobami tj. łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie dziąseł itp. Niezwykle ważne jest to, że kwasy tłuszczowe zmniejszają objawy alergii i wzmacniają odporność organizmu. Ich dobroczynne działanie jest powszechnie uznane przez środowisko naukowe, pozostając jednocześnie obiektem nowych badań naukowców na całym świecie.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij