Czym są kwasy tłuszczowe omega-3 i dlaczego warto je spożywać?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których nie wytwarza on sam: EPA(Kwas eikozapentaenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy), ALA (kwas alfa-linolelowy). Wpływają one głównie na odporność, wzmacniają kości, wspomagają pracę serca, całego układu krwionośnego oraz nerwowego. Co powinniśmy wiedzieć o kwasach tłuszczowych omega-3? Dlaczego warto je spożywać?
Kwasy tłuszczowe omega-3
Jak już wiemy, omega-3 są to wielonienasycone tłuszcze, które zawierają w swojej budowie więcej niż jedno wiązanie podwójne. W kwasach tłuszczowych omega-3 znajdziemy pierwsze z tych wiązań przy trzecim, licząc od końca Ω (omega) cząsteczki, atomie węgla, co tłumaczy nazwę związku. W grupie kwasów tego typu znajdziemy:
- Kwas eikozapentaenowy (EPA)
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
- Kwas α-linolenowy (ALA)
Co jest najlepszym źródłem kwasów omega? W jakim pożywieniu je znajdziemy?
Źródła kwasów omega-3 w pożywieniu
Źródła kwasów tłuszczowych omega-3 z pewnością są bardzo różnorodne. Znajdują się w wielu produktach, które warto włączyć do codziennej diety. Na jakie produkty spożywcze warto postawić? Źródła kwasów omega są obecne m.in. w rybach, algach i niektórych olejach roślinnych. Najwięcej omega-3 znajduje się także w tłustych morskich rybach, takich jak łososiu, makreli i śledziu.
Co jeszcze powinniśmy wiedzieć? Nienasycone kwasy tłuszczowe to składniki produktów typu siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie. Jeżeli zbyt rzadko sięgamy po ryby, warto regularnie suplementować kwasy omega-3.
Do wyboru mamy więc wiele klasycznych źródeł tych ważnych substancji, ale warto pamiętać, że od niedawna dostępne są na rynku zupełnie nowe alternatywy, które nie były wcześniej wykorzystywane w żywieniu człowieka. Więcej informacji na temat tych właśnie źródeł znajdziemy na stronie calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze/.
Cenne właściwości zdrowotne
Warto pamiętać, że nienasycone kwasy tłuszczowe mają bardzo pozytywny wpływ na układ nerwowy. Ich niedobory mogą niestety prowadzić do stanów lękowych i depresji. Plusem diety bogatej w kwasy omega-3 jest też wpływ na koncentrację i zdolność do zapamiętywania. Naukowcy wskazują, że omega-3 mogą chronić przed nowotworami i zapobiegać powstawaniu skrzepów i zatorów w żyłach oraz tętnicach.
Pamiętajmy o tym, że kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają utrzymanie dobrego wzroku. Gdy dostarczamy naszemu organizmowi zbyt mało tych składników, z czasem możemy zacząć borykać się ze zwyrodnieniem plamki żółtej. Kolejna kwestia to wsparcie w walce z przewlekłymi chorobami tj. łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie dziąseł itp. Niezwykle ważne jest to, że kwasy tłuszczowe zmniejszają objawy alergii i wzmacniają odporność organizmu. Ich dobroczynne działanie jest powszechnie uznane przez środowisko naukowe, pozostając jednocześnie obiektem nowych badań naukowców na całym świecie.