Zajady to nic innego jak stan zapalny kącików ust. Zazwyczaj zaczynają się od niewielkiego zaczerwienienia, które z czasem prowadzi do bolesnego owrzodzenia. Z tego powodu bywają często mylone z opryszczką. Jednak tego typu zmiany zapalne są wywoływane przez zupełnie inne czynniki niż wirus, przykładowo poprzez grzyby i bakterie. Poznaj przyczyny zajadów i sprawdź, jak sobie z nimi poradzić.

Przyczyny pojawiania się zajadów

  • infekcja grzybicza bądź bakteryjna – wilgotne i ciepłe kąciki ust to idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów. Czynnikiem sprzyjającym jest także antybiotykoterapia, która osłabia organizm, a tym samym utrudnia mu zwalczanie infekcji. Co więcej, antybiotykoterapia wyławia wszelkie bakterie z przewodu pokarmowego, również te o pozytywnym działaniu, np. uczestniczące w syntetyzowaniu witamin z grupy B, które zapobiegają powstawaniu zajadów.
  • niedobór witaminy B2 i żelaza – witamina B2, czyli ryboflawina wraz z witaminą A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. W związku z tym niedobory witamin mogą być przyczyną stanów zapalnych. Niedobory mogą być spowodowane długotrwałym przyjmowaniem środków antykoncepcyjnych oraz zaburzeń wchłaniania jelitowego. Ryzyko zajadów zwiększa się w trakcie ciąży.
  • niewłaściwa higiena – niedostateczna dbałość o czystość zębów, dziąseł i języka zwiększa ryzyko powstawania kątowego zapalanie warg. Co ważne, drożdżakami możemy się zarazić również podczas długotrwałego używania jednej szczoteczki (powyżej 3 miesiące) bądź pozostawiania na niej resztek jedzenia. Rozwojowi drobnoustrojów sprzyjają także nieodpowiednie nawyki, w tym stałe oblizywanie ust.
  • protezy i aparaty ortodontyczne – stanowią one idealne miejsce do rozwoju bakterii. Szczególnym zagrożeniem jest źle założona proteza, która przyczynia się do mechanicznych uszkodzeń błon śluzowych. Wówczas wzrasta ryzyko zajadów.

Zajady na ustach – leczenie domowe

Pierwszym krokiem walki z zajadami jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w witaminę z grupy B (szczególnie B2) i witaminę C. Warto wiedzieć, że zajady najczęściej pojawiają się u osób przemęczonych, zestresowanych i niedożywionych, dlatego szczególnie zwracamy uwagę na produkty stymulujące układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Zaleca się poza wprowadzeniem bogatych w witaminę C cytrusów postawić także na mięso, fasolę i groch, warzywa liściaste i przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii. Na zajady pomogą także drożdże, zarówno do przykładania w zakażone miejsce bądź popijane w formie roztworu. O grzybo- i bakteriobójczych właściwościach czosnku nie trzeba nikogo przekonywać, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką, gdy widzimy pierwsze objawy zajadów. Na pewno przyda się także aloes i ogórek o działaniu odkażającym, a przy tym hamującym namnażanie się bakterii. Aby ułatwić gojenie warto sięgnąć po miód, który dodatkowo można połączyć z kroplami tranu i nałożyć na kącik ust.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ