Sałatka to jeden z najbardziej uniwersalnych posiłków. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także jako samodzielne danie, który zjemy w domu, szkole lub pracy.

Chyba nikt nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu, spotkania przy grillu czy popołudniowego lunchu bez dodatku świeżych warzyw. Warto znać kilka niezawodnych przepisów na sałatki, które przyjdą nam z pomocą, gdy dopadnie nas nagły głód lub gdy zechcemy urozmaicić większy posiłek.

Sałatka z kurczakiem gyros

Nic tak nie zdobi stołu jak pyszna, kolorowa sałatka. Wspaniałym pomysłem na ekspresowe danie będzie więc warstwowa sałatka z kurczakiem gyros, która nie tylko zachwyci wszystkich swoim wyglądem, lecz także smakiem. Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim dwóch filetów z kurczaka, które należy najpierw pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros, posiekanym czosnku i oliwie. Następnie mięso odstawiamy na chwilę lub od razu smażymy na złoty kolor i czekamy, aż ostygnie. Pamiętajmy, by częściowo je przykryć, aby dalej było soczyste. W tym czasie kroimy ogórki i paprykę (świeżą lub konserwową) w kostkę i dobrze odciskamy z soku. Kapustę pekińską i cebulę kroimy w cienkie paski, a kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy. Gdy wszystkie składniki są przygotowane, zaczynamy układanie warstw sałatki. Warto umieścić ją w przezroczystym naczyniu, aby była jeszcze bardziej efektowna. Najpierw kładziemy mięso, a na nim cebulę. Można pokryć ją cienką warstwą ketchupu. Następnie układamy ogórki i kukurydzę, które smarujemy Majonezem Dekoracyjny WINIARY. Dalej umieszczamy paprykę oraz kapustę pekińską, którą posypujemy przyprawą gyros. Całość ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami.

Sałatka z pora

Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu czy kolacji, warto wypróbować przepis na sałatkę z pora. Jej przygotowanie zaczynamy od ugotowania dwóch jajek na twardo i pokrojenia ich w drobną kostkę po ostudzeniu. Następnie dokładnie oczyszczamy pora i kroimy jego białą część w półplasterki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłko i marchewkę oraz mieszamy z resztą składników. Do całości dodajemy trochę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka gotowa! Koniecznie wstawmy ją do lodówki, aby schłodziła się przed podaniem, i udekorujmy posiekaną natką pietruszki. To danie rewelacyjnie sprawdzi się również jako sałatka na grilla, która będzie podkreślała smak mięs i ryb.

Sałatka grillowa

To kolejny pomysł na sałatkę, która wspaniale będzie pasować do dań z grilla. Wykorzystane w niej świeże sezonowe warzywa i rozpływający się w ustach ser feta to gwarancja lekkości i pysznego smaku. Przygotowanie tej sałatki rozpoczynamy od pokrojenia w grubą kostkę ogórków, pomidorów i sera feta, a rzodkiewek w plasterki. Następnie odcedzamy kukurydzę z zalewy i dodajemy do reszty warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobionym czosnkiem. Aby nadać sałatce aksamitną konsystencję, mieszamy ją z trzema łyżkami Majonezu Delikatnego WINIARY. To smaczne danie może być dodatkiem do innych, serwowanych przez nas smakołyków lub samodzielnym posiłkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ