Sprawdzone przepisy na pyszne sałatki

Sprawdzone przepisy na pyszne sałatki

Sałatka to jeden z najbardziej uniwersalnych posiłków. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także jako samodzielne danie, który zjemy w domu, szkole lub pracy.

Chyba nikt nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu, spotkania przy grillu czy popołudniowego lunchu bez dodatku świeżych warzyw. Warto znać kilka niezawodnych przepisów na sałatki, które przyjdą nam z pomocą, gdy dopadnie nas nagły głód lub gdy zechcemy urozmaicić większy posiłek.

Sałatka z kurczakiem gyros

Nic tak nie zdobi stołu jak pyszna, kolorowa sałatka. Wspaniałym pomysłem na ekspresowe danie będzie więc warstwowa sałatka z kurczakiem gyros, która nie tylko zachwyci wszystkich swoim wyglądem, lecz także smakiem. Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim dwóch filetów z kurczaka, które należy najpierw pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros, posiekanym czosnku i oliwie. Następnie mięso odstawiamy na chwilę lub od razu smażymy na złoty kolor i czekamy, aż ostygnie. Pamiętajmy, by częściowo je przykryć, aby dalej było soczyste. W tym czasie kroimy ogórki i paprykę (świeżą lub konserwową) w kostkę i dobrze odciskamy z soku. Kapustę pekińską i cebulę kroimy w cienkie paski, a kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy. Gdy wszystkie składniki są przygotowane, zaczynamy układanie warstw sałatki. Warto umieścić ją w przezroczystym naczyniu, aby była jeszcze bardziej efektowna. Najpierw kładziemy mięso, a na nim cebulę. Można pokryć ją cienką warstwą ketchupu. Następnie układamy ogórki i kukurydzę, które smarujemy Majonezem Dekoracyjny WINIARY. Dalej umieszczamy paprykę oraz kapustę pekińską, którą posypujemy przyprawą gyros. Całość ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami.

Sałatka z pora

Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu czy kolacji, warto wypróbować przepis na sałatkę z pora. Jej przygotowanie zaczynamy od ugotowania dwóch jajek na twardo i pokrojenia ich w drobną kostkę po ostudzeniu. Następnie dokładnie oczyszczamy pora i kroimy jego białą część w półplasterki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłko i marchewkę oraz mieszamy z resztą składników. Do całości dodajemy trochę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka gotowa! Koniecznie wstawmy ją do lodówki, aby schłodziła się przed podaniem, i udekorujmy posiekaną natką pietruszki. To danie rewelacyjnie sprawdzi się również jako sałatka na grilla, która będzie podkreślała smak mięs i ryb.

Sałatka grillowa

To kolejny pomysł na sałatkę, która wspaniale będzie pasować do dań z grilla. Wykorzystane w niej świeże sezonowe warzywa i rozpływający się w ustach ser feta to gwarancja lekkości i pysznego smaku. Przygotowanie tej sałatki rozpoczynamy od pokrojenia w grubą kostkę ogórków, pomidorów i sera feta, a rzodkiewek w plasterki. Następnie odcedzamy kukurydzę z zalewy i dodajemy do reszty warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobionym czosnkiem. Aby nadać sałatce aksamitną konsystencję, mieszamy ją z trzema łyżkami Majonezu Delikatnego WINIARY. To smaczne danie może być dodatkiem do innych, serwowanych przez nas smakołyków lub samodzielnym posiłkiem.

 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij