Co różni ser koryciński od topionego?
Ser koryciński staje się coraz bardziej popularnym serem nie tylko na Podlasiu, ale również w całej Polsce i krajach Europy. Jego niesamowity smak i sposób przygotowania budzi wiele ciekawych emocji, tym bardziej że jest to ser przygotowywany bez żadnych konserwantów.
Można go zatem podawać dzieciom, bez obawy, że wpłynie on negatywnie na ich zdrowie. To właśnie forma przygotowania i podejście producentów do zdrowego stylu tworzenia tego sera wyróżnia go spośród innych, które aktualnie są sprzedawane w sieciach sklepowych.
Ser, który ma świetne walory smakowe
Sery korycińskie otrzymały również certyfikat jakości Unii Europejskiej, co pozwala na weryfikację tego, czy aktualnie kupujemy oryginalny ser, czy też zwykłą podróbkę. Różnica jest odczuwalna, ale poznają ją tylko osoby, które już wcześniej doświadczyły smaku sera korycińskiego.
Można zatem zauważyć, że konieczne jest poznanie smaku serów korycińskich i weryfikacja ich jakości, zanim uderzymy w smak innych serów. Walory smakowe serów korycińskich mają szczególne znaczenie, ponieważ to właśnie ten element przyciąga określoną liczbę chętnych osób, które chcą poznać sery korycińskie, dlatego też udają się na Podlasie, aby poczuć klimat tworzenia tego nietuzinkowego sera.
Różnica między serkiem topionym, a serek korycińskim
Każdy z nas smakował serek topiony. Jeszcze nie tak dawno, w wielu gospodarstwach domowych produkowano serki topione, które miały domowy charakter i wykorzystywało się je do kanapek czy też wielu innych specjałów. Wiele osób twierdzi, że sery korycińskie są łudząco podobne do serków topionych. Prawda jest jednak taka, że z taką opinią najczęściej wychodzą osoby, które nie znają smaku serów korycińskich. Serek topiony jest w postaci do smarowania i ma zupełnie inny smak.
Sery korycińskie tworzone są na bazie mleka niepasteryzowanego, dlatego jakość tego sera jest zdecydowanie inna, niż tradycyjnych. Odbiega to również od tradycyjnego tworzenia serka topionego, który nie jest produkowany z mleka niepasteryzowanego i nie ma konsystencji, która umożliwia jego krojenie.
Sprzedaż sera korycińskiego właśnie dlatego zyskuje coraz większą popularność, gdyż jest to ser, który nadaje się na krojenie i doskonale pasuje jako przystawka i na kanapki. Ta różnica pomiędzy serkiem topionym a serek korycińskim będzie odczuwalna.
Sprzedaż sera korycińskiego
Sprzedaż sera korycińskiego jest dziś elementem opatentowanym. Unia Europejska udzieliła podlaskim producentom certyfikatu, który świadczy nie tylko o bezpiecznej i jakościowej możliwości produkcji serów do sprzedaży, ale również bezpieczeństwu regionalnemu, ponieważ zgodnie z certyfikatem, sery korycińskie można produkować tylko i wyłącznie tam, oczywiście w ramach sprzedaży ich dla innych ludzi. Ser koryciński jest jednym z lepszych serów, a jego pochodzenie można określić na szwedzkie, gdyż to właśnie Szwedzi, podczas historycznego potopu, przekazali recepturę podlaskiej ludności.
Od tamtej pory sery korycińskie zdobywają swoich zwolenników. Historia tych serów jest zdecydowanie bardziej barwna, wystarczy zaznaczyć, że podczas trwającego w Polsce komunizmu docelowo chciano zniweczyć produkcję serów i mało brakowało, a ich smak i procedura tworzenia nie byłaby dziś znana.
Szczęście w tym, że ktoś zachował recepturę produkowania serów korycińskich i dziś bez problemu możemy cieszyć się smakiem serów z Korycina. Jeśli znajdziemy się w podlaskim, powinniśmy wtedy zasięgnąć smaku sera korycińskiego, które nie tylko zadowoli nasze kubki smakowe, ale pozwoli nam poczuć zupełnie inny wymiar sera.